Поправки до закону про іноземців, що набудуть чинності з 12 лютого 2018 року

Зміни в законі, в першу чергу, спрямовані на впровадження Директиви Європейського Парламенту та Ради ЄС про умови в’їзду та перебування громадян третіх країн (з-поза межами ЄС). Крім того, цей закон покращує правові рамки для управління міграцією в Польщі. Поправка до закону про іноземців (ustawy o cudzoziemcach) набере чинності з 12 лютого 2018 року.

З метою реалізації Директиви (2014/66 / ЄС) були внесено в закон про іноземців два нових види дозволів на тимчасове проживання, що в оригіналі звучать так:

1. w celu wykonywania pracy w ramach przeniesienia wewnątrz przedsiębiorstwa;
2. w celu korzystania z mobilności długoterminowej, także w ramach przeniesienia wewnątrz przedsiębiorstwa.

Крім того, додано ще положення, які становлять основу для перебування та праці іноземців на теренах Польщі, в рамках так званого короткострокового проживання іноземців, які мають дозволи на проживання, видані іншими державами-членами ЄС, з анотацією „ICT”.

Метою перебування іноземця, який має один з цих дозволів або користується короткостроковим проживанням, є праця менеджера, спеціаліста або працівника, що проходить стажування у зареєстрованому офісі на території Польщі. Іноземець може бути тимчасово делегований на відповідну вакансію роботодавцем, що проживає за межами території держав-членів Європейського Союзу, Європейської угоди про вільну торгівлю (EFTA), учасниками Угоди про Європейський економічний простір або Швейцарської Конфедерації.

Орган, що “затруднює” іноземці повинен мати певні економічні та організаційні відносини з цим суб’єктом, зокрема, бути філією або представництвом роботодавця-батька або належати до тієї ж групи підприємств, що і роботодавець-батько. Термін «група підприємств» визначено окремо в законі.

Однією з характеристик нових видів дозволів на тимчасове проживання буде той принцип, що тільки заявник, у якого іноземець повинен працювати, зможе подати відповідну заявку. Цей суб’єкт, також, буде єдиною стороною в процесі надання цих дозволів. Вже заплановано окремий формуляр заяв, адаптований до специфіки нового типу дозволів. Що стосується тимчасового дозволу на проживання, то для того, щоб отримати дозвіл “na pobyt czasowy”, іноземець повинен буде залишатися за межами території держав-членів Європейського Союзу. Після надання дозволу він зможе отримати візу для в’їзду на територію РП, а після прибуття до Польщі йому буде видана карта проживання з вказівкою ICT”.

Отримання в Польщі дозволу на тимчасове проживання з метою виконання роботи дозволяє іноземцю працювати в якості менеджера, фахівця або співробітника-стажиста в інших державах-членах ЄС. Це буде можливим протягом всього періоду дії виданого дозволу.

Передбачено дві форми перебування: короткострокова — до 90 днів протягом будь-якого періоду з 180 днів для кожної держави-члена ЄС і довгострокова — на термін, що перевищує 90 днів, в державі-члені ЄС. Вищезгадані форми мобільності будуть можливими в країнах-членах ЄС, які застосовують Директиву 2014/66 / ЄС (вона не використовується у Великій Британії, Ірландії та Данії).

Аналогічно, іноземець, що має виданий такий документ іншою державою-членом Європейського Союзу зможе перебувати на території Польщі у вище встановлених часових рамках. Потрібно тільки завчасно повідомити керівника Управління у справах іноземців про намір використовувати цю форму перебування. Використання довготривалого перебування в Польщі вимагатиме отримання нового типу дозволу на тимчасове довготермінове проживання.

Поправка, також, вносить деякі зміни у положення закону про іноземців, які приведуть до процедури упорядкування або часткового перегляду вимог окремих дозволів на надання проживання, наприклад:

1. Буде ліквідовано вимогу подання від старости інформації з реєстру безробітних у регіоні, цей документ можна буде подати під час розгляду справи. Вищезгадана зміна стосується заяв на тимчасове проживання та дозволи на роботу та надання дозволу на тимчасове проживання, щоб працювати на висококваліфікованій роботі.

2. Для вдосконалення процедури передбачаються положення, що обмежать каталог сторінок для індивідуального розгляду, який проводиться відповідно до положень закону про іноземців.

3. Буде ліквідовано вимогу пред’явлення джерела стабільного та регулярного доходу, достатнього для покриття витрат на життя для себе та членів сім’ї, при подачі заявки на отримання дозволу на тимчасове проживання для випускника польського університету, який шукає роботу. Потрібно, наприклад, мати фінансові кошти лише для самостійного утримання.

4. До вимог надання дозволу на довгострокове проживання на території ЄС додається обов’язок знання польської мови на рівні, щонайменше, B1. Ця вимога не поширюється на неповнолітніх, які до дати подання заявки на отримання дозволу на довготривале перебування на території ЄС не досягли 16-ти річного віку .

Крім того, поправка до закону спеціальною охороною забезпечує іноземців, що є фахівцями гостро необхідних професій для польської економіки. Їм буде надано дозволи на тимчасове проживання за спрощенною процедурою. Дефіцитні професії будуть визначені та погодженні з міністром, який відповідає за економіку. Іноземцям з дефіцитними спеціальностями будуть в Польщі видані спеціальні дозволи на тимчасове проживання та роботу, а також вони будуть захищені від його зняття у випадку безробіття. Дозволи на постійне проживання іноземцям-фахівцям буде надано після чотирьох років постійного проживання на території Польщі. Положення, що стосуються цього спеціального типу дозволу на тимчасове проживання та на роботу, набудуть чинності з 1 січня 2019 року.

Нова поправка до закону, також, вводить правову базу для визначення ліміту виданих дозволів за конкретний календарний рік:

дозволи на тимчасове проживання та роботу;
тимчасові дозволи на проживання для роботи на висококваліфікованій роботі;
тимчасові дозволи на проживання для виконання роботи в якості внутрішньофірмового переказу;
дозволи на тимчасове проживання в комерційних цілях для іноземця, який виконує роботу в якості члена правління в компанії, в якій він володіє акціями, або за дорученням чи як генеральний партнер у товаристві з обмеженою відповідальністю або обмеженого акціонерного товариства.
Ці положення будуть доповнюватися на підставі виданих дозволів на роботу, дозволів на сезонну роботу тощо. Ці положення набирають чинності з 1 січня 2019 року.

Закон від 24 листопада 2017 року про внесення змін до закону про іноземців та деякі інші акти (Dz. U. z 2018 r., poz. 107) — перша така велика поправка до Закону від 12 грудня 2013 року щодо іноземців (Dz. U. з 2017 року, стаття 2206 з внесеними змінами), що набула чинності з 1 травня 2014 року.

Інтереси: гарні книги, робота, творчість, знайомства з інтелектуальними та цікавими людьми, теологія. Пишіть мені на facebook - https://www.facebook.com/oksana.suprun.5 В розмові зі мною - будь собою!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Droga Użytkowniczko, Drogi Użytkowniku!

Мы изменили Правила пользования и Политику Конфиденциальности с учетом изменений в законодательстве в сфере охраны персональных данных. Мы собираем анонимную информацию о деятельности на сайте, используя Cookie и local storage.

Если не изменить настройки cookie-файлы будут сохранены на Вашем устройстве. Подробнее см. здесь.

Przeczytaj dostosowaną do zmian w prawie ochrony danych osobowych treść  Regulaminu oraz Polityki Prywatności. Monitorujemy anonimowo aktywność na stronie, korzystamy z cookies i local storage.

Jeśli nie zmienisz ustawień pliki cookie będą zapisywane na Twoim urządzeniu. Więcej przeczytasz  tutaj.